İlk olarak bilmemiz gereken Müslüman olarak dinimizde bir şey haram ise, hikmetini bilmesek dahi onun haram olduğuna inanmak gerekir.
Zaten dinimiz bazı hayvanların etlerini yemeyi serbest bırakmışken, bazılarını yasaklamıştır. Helal kılınan veya yasaklanan hayvan çeşitleri incelendiğinde, insan sağlığı için yararlı hayvanların etinin helal, zararlı olanların ise haram olduğu anlaşılır. Domuz da her türlü necaseti yiyen, beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır.
Yani bilimsel olarak da domuzun neden zararlı bir hayvan olduğu tespit edilmiştir. Bugün tıp, insana en çok zarar veren ve hastalık bulaştıran etin domuz eti olduğunu tespit etmiştir.
Kur’an-ı Kerim de ise domuz etinin haram olduğu şu ayetlerle açıklanmıştır;
“Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı. Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur. Şüphe yok ki Allah çokça bağışlayan çokça esirgeyendir.” (Bakara, 173)
“Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen… hayvanlar sizin için haram kılınmıştır.” (Mâide, 5/3)
“Ey Muhammed, de ki: Bana vahyolunanlar arasında, yiyen bir kişinin yediği herhangi bir şeyin haram olduğuna dair bir hüküm bulamıyorum. Ancak leş veya akıtılmış kan, yahut domuz eti ki bunlar pistir, yahut doğru yoldan çıkarak, Allah’tan başkasının adı anılarak kesilen hayvanların yenmesi haramdır.” (En’âm, 6/145)
Allah Rasulünün Mekke’nin fethi yılında Mekke’de iken şöyle buyurmuştur;
“Şüphesiz Allah ve Rasûlü şarabın, ölü hayvan etinin, domuzun ve putların alım-satımını haram kılmıştır.” (Buhari)
0 Yorumlar