Kerbela Olayı Nedir? - Dua Melekleri | Dua Sitesi

Kerbela Olayı Nedir?

Kerbela Olayı, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde meydana geldiği için Kerbela Olayı veya Kerbela Savaşı denilmektedir.
Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi olayıdır. Hz. İmam Hüseyin; Peygamber Efendimiz’in (Sav) torunu, Hz. Fatıma’nın ve 4. halife Hz. Ali’nin oğludur.
Hz. Ali vefat edince İslam Devleti ve hilâfet, uzun yıllar savaştığı Muaviye bin Ebu Süfyan’ın eline geçti. Muaviye bin Ebu Süfyan ölümünden sonra halifeliğin Yezid’e geçmesini istiyordu.
Yezid başa geçince Peygamber torunu Hz. Hüseyin’e değil, kendisine itaat edilmesini istedi. Fakat çoğu Müslüman Hz. Hüseyin’i destekleyeceklerini söylüyorlardı. Hz. Hüseyin Kûfe’deki taraftarlarının gerçekte olduğundan çok daha fazla olduğunu zannetti ve ailesi ile Kûfe’ye doğru yola çıktı.
Sayıca fazla olmayan Kûfeli taraftarları Yezid’in yandaşları tarafından bastırıldı. Hz. Hüseyin ve yanındakiler Kerbela’da Yezid’in adamlarıyla karşılaştılar.
10 Ekim 680’de Hz. Hüseyin ve yakınları Muharrem ayının ilk günü Kerbela’da tutsak edildiler. Muharrem’in 10.günü de Yezid’e biat etmeyi reddeden Hz. Hüseyin ve Hüseyin’in oğulları, kardeşi derken tüm yakınları tek tek şehit edildiler.
Kerbela’da yaşananlar her yıl Şiî, Alevi ve Sünni Müslümanlar tarafından anılır. Muharrem orucu tutma, mevlid okunma, yas tutma gibi faaliyetlerle Kerbela Olayı anılmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar