Gel Ey Dervîşlik İsteyen Eydem Sana N'itmek Gerek - Dua Melekleri | Dua Sitesi

Gel Ey Dervîşlik İsteyen Eydem Sana N'itmek Gerek


NASÎHAT
ve
ÎZÂHI

Gel ey dervîşlik isteyen eydem sana n'itmek gerek
Şerbetleri elden koyup aguyu nûş itmek gerek

Ey dervîş olmak isteyen kişi! Dervîşlik için ne yapman gerektiğini sana söyleyeyim. Öncelikle nefsinin rahatını terkedip ibadet, tâat ve hizmetin zahmetlerine katlanman gerek. Hakk'ın rızâsına götüren işler başda nefse acı gelir, nasıl ki acı ilacı içmeyen bir hasta şifa bulamazsa, nefse ağır gelen işleri sabırla işlemeyen de dervîş olamaz.

Gelmek gerek terbiyete kamu bildiklerin koya
Mürebbîsi ne der ise pes ol anı tutmak gerek

Dervîşliğin şartlarından biri de bildiklerini unutmak, ukalalığı bırakmak ve mürşide tam ma'nâsıyla teslîm olmakdır. Nefsinin sesini kesmeyen, bildiğinden şaşmayan, mürşid sözü dinlemeyen dervîş olamaz.

Çeke sabr u kanâ'atı tâze-kârlık ide katı
Bu yola vireler iti bu yola yüz tutmak gerek

Dervîş sabır ve kanâat ehli olmalıdır. Dünyevî işlerde bile sabırsız yol alınamaz. Çok uzun ve meşakkatli olan nefs ile mücâhede yolunda da büyük bir sabır gerekir. Kanaâtsızlık Hakk'ın verdiğine râzı olmamakdır. DervÎşlik ise rızâ yoludur. Bu yüzden dervîşe lâzım olan her hususda kanâatkâr olmakdır.

Dünyâdan gönlünü çeke eli ile arpa eke
Ununa yarı kül kata güneşde kurutmak gerek

Dervîşin dünyâdan tamâmen elini çekmesi gerekmez ama gönlünü mutlakâ tamâmen çekmesi lâzımdır.  Gönlü dünyâdan çevirmenin yolu da dünyâ işlerini zarûretlerle sınırlandırmak, dünyânın âlâyişine dalmamak gerekir. Dervîş, az yemeli, az uyumalı, az konuşmalı, çok ağlamalı, az gülmeli, dâimâ zikrullah ile meşgûl olmalıdır ki, nefsini dünyâ alâkalarından kurtarabilsin.

'Aceb anı nice yiye nefsi dilerse yiyleye
Kaçan kim iftâr eyleye üç günde bir itmek gerek

Nefs ile mücâhedenin başda gelen şartı az yemekdir. Nefsi dizginlemenin en etkili yolu budur. Az yemenin faydaları sayılamaycak kadar çokdur. Az yiyen, az uyku ile durabilir.Çok yiyenler, ömürlerinin çoğunu, yemek pişirmekle, sofra hazırlamakla, bulaşık yıkamakla, yediği yemeği hazmetmekle, sık sık helâya gitmekle, yiyecekleri gıdayı tedarik etmekle, o gıdayı tedarik edebilmek için para kazanmakla geçirirler. Az yiyenler ise vakitlerini ibâdet, tâat ve zikrullah ile geçirirler. Üstelik çok yiyenin sıhhati bozulur, az yiyen sıhhatli olur.

Oldur erenler dirliği bular bilmez 'ayyârlığı
Anınla bulur erliği kahrı dahi yutmak gerek

Dervîşlik dâimâ sıdk üzere olmakdır, dervîşlikde yalan, hîle, riyâ, iki yüzlülük gibi şeyler olmaz. Dervîş, başına büyük bir felâket de gelecek olsa, yine de doğrulukdan ayrılmaz. 

Bakma bu dünyâ yüzüne aldanma halkın sözüne
Dönüp dîdâr arzûsuna ol Hakk'a yüz tutmak gerek

Dervîş, ne dünyâya ne de ukbâya nazar eder, yalnızca Hakk'ın rızâsını arar. Dervîş kimsenin sözüne de aldırmaz, kınayıcıların kınamasından da rahatsız olmaz zîrâ O'nun tek maksadı vardır, o da Hakk'a vuslatdır.

Yûnus bunu kime diye kim kasd ide bir uluya
Şâyed birimiz işleye 'âşıklara itmek gerek

Dervîş olmak isteyen kişi, öncelikle bir mürşid-i kâmil arayıp bulmalıdır. Zîrâ dervîşlik kâl ilmi değildir, hâl ilmidir. Hâller de ancak o hâllere sâhib kişilerle berâber olarak, onlarla yaşayarak elde edilir.

Yûnus Emre
Kuddise Sırruh

Yorum Gönder

0 Yorumlar